Çoban ve Koyunları, Çoban Çeşmesi, Çoban Pınarı

1- Çoban varsa çoban çeşmesi yada çoban pınarı mutlaka vardır, çoban çeşmesi bulursan çeşmenin arkasına 4 arşın gerisine bak 1 kazan altın oradadır. burada 2 tane çoban çeşmesi varsa  burada birde mağara vardır, esas yükler mağara içinde olup her para kayalara nişanları verilip saklanmıştır.  Dikkat edin çoban çeşmesi sarp kayaların arasındadır. Çeşmenin suyu 3 dağın altından gelir. bu çeşmeyi çoban asasıyla gösteriyor olmalıdır.

2- Çoban tepeden bakınca çoban pınarı görünüyorsa, çoban pınarında bir sabun taşı vardır, bu taşın altı mahzendir kapısı dış girişten 1 adım içeridedir. bu mahzende 3 deve yük vardır aslı  ve put ile nişanlıdır. Çoban işaretinden bakıldığında yamaçta görünen ağzı dar ve uzun bur mağara daha vardır.  mağaranın duvar ardına iyi bakın birada bir miktar para bulursunuz para yeri mutlaka bir işaretle nişanlanmıştır. bu para eşkiya parasıdır.

3- Çoban varsa çobanın yağmurdan korunacağı sığınakta vardır, bu sığınakta yağmurun vurmadığı yer vardır. duvarda birde murç deliği vardır. bu sığınağın karşısında yedi adet dikili taş vardır. kazana benzeyen kavis çizer.  bu taşların bazıları doludur 2000 okka gümüş para bu taşlardan alınır.

4- Çoban işaretlerinde çobanın asası (sopası) heybesi ve koyun sayısı çok önemlidir. asa tek hamlede malın yerini verebilir heybede malın ana kaya altında saklı olduğunu anlatır, koyun ise çözümü biraz zor olup, sayıları, duruşları çobanla aralarındaki mesafe gibi bir çok anlamda farklılıklar gösterebilir.

5- Çoban sırtında heybesi ve elindeki asası ile kendisine teslim edilen emanetin mutlak anlamda korumaktadır, bazı kaynaklara göre koyun sayısı kadar para yeri olduğu söylenir..

6- Define saklama mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki ana özellik göreceksiniz. Birincisi çobanın asası, diğeri ise onun sırtındaki heybesidir. Bu iki ana unsurdan anlaşılacaktır ki çobanın heybesi gömü, asası ise yön ve mesafe verecek olan figürlerdir. Bununla beraber; bazen de sürüsünü gütmekte olan heybeli/heybesiz bir çoban motifi, elindeki asasıyla baktığı noktalarda bir veya birkaç koyunu korumaktadır. Bu bakımdan çobanın baktığı, yöneldiği ya da asası ile işaretlediği yön önemlidir.

7- Kepenekli çoban varsa burası eşkiya yeridir çok yerde parası vardır bu coğrafyayı karantinaya alın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ